Kweek je eigen groenten in een kas met kweeklampen
16Kweeklampen? Wahahahaha, die zijn toch om wietplanten mee te kweken?? 😀
Gek moeten ze ervan worden, de verkopers van de groeilampen. En dat terwijl de kweeklampen zich juist zo veelbelovend ontwikkeld hebben de laatste jaren. Er zijn inmiddels indrukwekkende lichtbakken met LED-licht verkrijgbaar die minder stroom verbruiken dan gloeilampen en tevens langer mee gaan.
Anyway, laat ik bij het begin beginnen. Hoe kom ik bij een kas met kweeklampen erin? Ach, je bouwt nogal wat ervaring op in de loop der jaren. Het begon met de wens om zelfverbouwde groenten en kruiden op mijn bord te krijgen. En in al mijn naïviteit dacht ik dat ik hier alleen een paar zakjes zaad en wat aarde voor nodig had. Het licht van de zon en wat bewatering zouden de rest doen. Dit bleek slechts ten dele te kloppen.
Het probleem dat zich voordeed, was dat het in ons land behoorlijk lang duurt voordat het in het voorjaar warm genoeg is om je zaailingen buiten te kunnen zetten. Zeker ‘s nachts. Daar kom je eigenlijk pas achter als je plantjes kweekt. Als je kwetsbare tomatenplantjes na een paar nachten stiekeme vorst er zielig bijhangen en er eigenlijk nooit meer bovenop komen, weet je dat je ze het jaar erop langer binnen moet houden.
Maar tot en met half mei met een huis vol kweekplantjes zitten, is ook geen feest. Een zakje met 50 zaadjes leidt in sommige gevallen tot een bakje met 50 kiemplantjes. Als je die later gaat uitplanten, kom je in theorie tot 50 potjes. En als je dan ook nog eens 15 soorten plantjes kweekt… Do the math!
Vorig jaar dus maar een kas aangeschaft. Van het merk Royal Well. Meteen maar voor een wat grotere hobbykas gegaan, en dan ook maar voor de beste kwaliteit, dus van cederhout. Heeft als voordeel dat die niet elk jaar gebeitst hoeft te worden en tevens door de (voor mensen prettige) lucht van de ceder veel beestjes afschrikt.
Een kas zorgt ervoor dat de plantjes meer profijt hebben van de zon en geen last meer hebben van wind en storm. Vorig jaar bleek in de zomer dat de planten echt lekker stonden te broeien, soms zelfs drie keer per dag water moesten krijgen en echt beduidend sneller groeiden dan de testgroep die buiten de kas stond.
Maar in koude nachten is het ook in de kas nog steeds koud. Geen wind, ok, maar voor veel planten heel lang nog te koud. Dus zit je weer met een huis vol plantjes. Oplossing: kweeklampen.
Via www.ledkweeklampen.nl bestelde ik twee grote LED-lichtbakken en tevens een paar aquariumlampen.
114 CM – Aquarium LED – Wit 6500K – 2×12.5 watt
Set van 2 Waterdichte led verlichtings elementen voor aquarium, terrarium, bijlichting van stekken, groenten, kruiden en bloeiende planten. Inclusief adapter.
12V/1.2A
lichtopbrengst: 1800 lumen
kleur: 100% wit
kleurtemperatuur: 6500K (daglicht)
200 Watt (112x3W) LED GROEI&BLOEI KWEEKLAMP
Switch 1 aan/uit: 2 soorten blauw, oranje, lichtrood
Switch 2 aan/uit: dieprood, lichtrood en verrood, UVA, 2 soorten wit (6500K en 14000K)
– Optimaal verlicht oppervlak 100 x 50cm wanneer de lamp op 25-30cm hoogte gehangen wordt
– 112 x 3W LEDs
– Gewicht: 7.4kg
Deze LED groeilampen hebben een afmeting van 80 x 20 centimeter en hiermee onderscheiden zij zich door het grotere spreidingsvlak waarover de LEDs zijn verdeeld. Daardoor kan de lamp dichter op de planten gehangen worden wat een hogere lichtintensiteit en gelijkmatigere spreiding tot gevolg heeft.
Eerste voorzichtige conclusie is dat de lampen inderdaad een gunstig effect hebben op de groei. Dit komt omdat ik er een timer op heb gezet die ervoor zorgt dat voordat de zon de kas bereikt en wanneer de zon de kas niet meer bereikt (dus in het begin van de ochtend en vanaf de late namiddag) de planten langer licht krijgen. Tevens zet ik hem de hele dag aan op bewolkte dagen. De planten hebben dus veel meer licht.
Voor de kou is het niet echt een oplossing. De lampen geven wel warmte af, maar ‘s nachts durf ik ze toch niet aan te zetten. De hele tuin is anders knalroze verlicht. Ik mag dan wel geen wiet kweken, maar ik denk dat er in dat geval toch wel snel mensen in mijn tuin staan en vragen wat dit voorstelt. Een kachel zou eventueel een oplossing zijn voor koude nachten. Al vraagt dit nog weer extra stroom.
Ik zal dit artikel regelmatig update de komende maanden om mijn verdere ervaringen te delen.
Interessant artikel, ik hou het in de gaten, ben zelf ook op zoek naar een oplossing voor mijn moestuin en kwekers
Zou bij ons goed staan die kas. en die lampen, LED, klinken als een slimme oplossing. Ik ga ook eens rondneuzen ervoor
http://www.ledkweeklampen.nl? Ik ga ze opzoeken, kijken wat ze allemaal hebben
Oeh, die kweeksels zien er goed uit!!!!
Fantastische oplossing!!!
Je kunt ook je kas beter isoleren, zie ik. En een kachel kan ook goed helpen in de nachten
Welke planten kweek je allemaal ?
Tomaten, aubergines, courgette, pompoen, paprika, pepers, kruiden…
Wat kweek je, Maarten?
Tomaten, aubergines, courgette, pompoen, paprika, pepers, kruiden…
Weet je zeker dat je er niet stiekum een paadje wiet tusen hebt staan??? Hahahahahahaha 🙂
Nope
Hoe doe je het met water geven? Heb je een speciale sproeier of zo??
Frisdrankfles met kleine (door een naald gemaakte) gaatjes in de dop
Al die lampen lijken leuk, maar hoe zit het met het spectrum van het licht (want weinig lampen hebben het zelfde spectrum als de zon!)
Klopt, dat is niet na te bootsen! Tenminste, niet door mij… 🙁