The Palomar: adembenemende smaakcombinaties en traditionele favorieten
13Door verschillende media en publiek uitgeroepen tot beste restaurant van Engeland, staat The Palomar al tijden rood omcirkeld op mijn Places-to-Eat-list. Oprichter Layo Paskin maakte reeds furore in het nachtleven met clubs en als dj toen hij in Jeruzalem betoverd werd in restaurant Machneyuda. Israëlisch eten is magisch en dit Paskin moest en zou dit elke dag op zijn bord krijgen. Enige probleem: hij woonde in Londen.
Hij deed een voorstel aan Machneyuda om een restaurant in Londen te openen en dat werd The Palomar. Ze stuurden twee van hun beste jonge koks en de rest is geschiedenis.
The Palomar opende zijn deuren in de zomer van 2014 in Londen. Iedereen die in het intieme restaurant met 34 couverts komt eten wordt overweldigd door de smaken, kleuren en geuren van het eten. De gerechten zijn geïnspireerd op familietradities, invloeden, ontmoetingen en reisbestemmingen.
Na alle juichende recensies begon het publiek te vragen om een kookboek om de recepten thuis ook te kunnen bereiden.
In dit kookboek zijn ruim 100 gerechten uit het moderne Jeruzalem verzameld, geïnspireerd door de rijke culturen van Zuid-Spanje, Noord-Afrika en de Levant. De recepten brengen niet alleen de intense, uitnodigende smaken uit de keuken van The Palomar tot leven, ze zijn ook makkelijk, snel en met plezier te bereiden. Van labneh, zalmtartaar en coquillecarpaccio tot falafel, baba ganoush en buikspek met ras el hanout en Israëlische couscous; dit boek bevat alle smaken die de keuken van Jeruzalem zo populair maken.
Als liefhebber van de Israëlische keuken kan ik dit kookboek alleen maar warm aanbevelen. De recepten zijn simpel genoeg dat ze je niet ontmoedigen om er zelf mee aan de slag te gaan en tegelijk uitgebreid genoeg dat ze niet gaan vervelen of stappen overslaan zodat je halverwege moet afhaken.
De wereld heeft meer van dit soort eten nodig en minder kant-en-klare rotzooi uit pakjes en snackbars. Zo moeilijk is het niet om met verse ingrediënten aan de slag te gaan, en alles is tegenwoordig in Nederland ook gewoon te krijgen. Laten we toch vooral onze traditionele smaakloosheid opzij zetten. We passen de formule aan door een paar variabelen te veranderen: weg gaan de gekookte Nederlandse groenten en de vette sauzen en goedkope smaken en in plaats daarvan komen aromatische, frisse, verse en lichte ingrediënten. Resultaat: veel meer smaak, afwisseling en minder zware kost.
En als we dan toch bezig zijn: weg gaan ook het ruzie maken over cultuurverschillen en het zeuren over immigranten. Laten we kijken naar wat ons verbind en naar de rijkheid van de keukens van over de hele wereld. De Israëlische keuken is daar een prachtvoorbeeld van. Die is namelijk niet ontstaan in isolatie maar de resultante van millennia van kruisbestuiving van allerlei culturen.
Dat is The Palomar! Bestel dit boek nu, hier!
Ha, da’s toevallig!! Dat restaurant is een favoriet van mij, ik doe het regelmatig aan op zakenreizen. Wist niet dat er een kookboek van was. Nu wel. Ga hem zeker bestellen, ook als cadeau voor relaties met wie ik daar geweest ben. Dank Maarten!
Die kende ik nog niet. Thanks
Goede tip
Zijn dat die mensen van Otolengi’s restaurant? Is toch ook Israëlisch?
Nee, ze zijn niet gerelateerd aan Ottolenghi, maar het heeft uiteraard wel veel van elkaar weg.
Wow, dit is het enige kookboek dat ik wil hebben dit jaar!!
Hebben, hebben, hebben… Altijd maar hebben die gozer! Gewoon kopen voor jezelf. 😉
Haha, ik bedoelde het juist bescheiden, maar je hebt gelijk, ik zal het mezelf cadeau doen! 😀
Zo mag ik het horen. Ik kom snel weer een keer bij je eten, maarreh, wel ná dat je dit boek hebt aangeschaft. Ping me ff als je hem binnen hebt. Neem ik lekkere wijn mee
Ok, freeloader, kom maar weer gratis eten. Afkopen met die bekkentrekwijnen van je hoeft niet.
Gezellig, ben ik ook uitgenodigd? 😉
Chill boekje zo te zien, is al uit toch?
Ja, klik op de link en je kunt zien dat ie al beschikbaar is