Ottolenghi houdt het SIMPEL
14Voor mij is Ottolenghi een grote favoriet. Geweldige smaakcombinaties en originele recepten die echt het verschil maken. Alleen maar diepe buiging dat hij al zo lang dit niveau van vernieuwing en klasse blijft combineren en dit weet vol te houden met gerechtjes die suggereren dat er niet achterover wordt geleund in zijn keuken.
Soms echter zijn de gerechten behoorlijk ingewikkeld in de zin dat er veel stappen en ingrediënten (die soms moeilijk te vinden zijn) nodig zijn.
Ottolenghi’s nieuwe kookboek heet SIMPEL. Dat wekt op zijn minst de suggestie dat de gerechten eenvoudiger op tafel te krijgen zijn dan die in zijn eerdere kookboeken. Is dat ook zo? In het boek wordt beloofd dat alle gerechten die erin staan op minstens één manier simpel zijn, maar vaak ook op meerdere manieren.
Omdat iedereen een andere definitie heeft van simpel koken (de een wil snel klaar van begin tot eind, de ander wil alles goed voorbereiden en bijvoorbeeld lang laten sudderen en dan snel afmaken rond etenstijd), is het lastig het simpel te houden in een kookboek.
Via kleurcodes hebben de schrijvers een oplossing gevonden. De categorieën zijn:
- snel
- 10 ingrediënten of minder
- maak het van tevoren
- provisiekast
- eenvoudiger dan u denkt
- lui
Niet toevallig vormen de eerste letters van deze lijst het woord SIMPEL. Vandaar de schrijfwijze met hoofdletters van het boek. Is dat ook meteen opgehelderd.
Als blogger mocht ik alvast het boek inzien voor publicatie en een recept uitkiezen en dit uittesten. Mijn oog viel ogenblikkelijk op de ‘Koude komkommersoep met bloemkool en gember’, een perfect gerecht op een benauwde zomeravond.
Onderstaand zie je wat foto’s van de bereiding en het eindresultaat dat verdraaid veel leek op de foto in het boek. Ik ben iets afgeweken van het recept, eigenwijs als ik ben, gebeurt dit altijd wel, maar nu slechts op één punt. Ik verving de gedroogde munt door gefrituurde munt. Had ik gewoon trek in, dus hup, doen.
Het recept klopt helemaal, de smaak van de soep bleek prachtig uitgebalanceerd. We riepen tijdens het eten ervan wel drie keer “knap hoor, om het zo in balans te krijgen, iets te veel gember of knoflook of te weinig kruiding had geresulteerd in een te sterke of te vlakke soep”. Nu maar hopen dat ome Yotam niet boos op me wordt dat ik iets aan zijn perfecte recept veranderde.
Dat smaakte naar meer, de aubergines met ansjovissaus meteen ook maar geprobeerd, dikke aanrader!
Niets te klagen dus, ik kijk er naar uit om zo veel mogelijk recepten uit alle categorieën van dit nu al favoriete kookboek uit te proberen. Aan een ieder die dit kookboek koopt of krijgt: ik denk dat je dit boek vaak gaat gebruiken!
SIMPEL
Eenvoud? Het lijkt onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zijn nieuwe kookboek SIMPEL staat vol met eenvoudig te bereiden gerechten, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake.
SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken. Met handige iconen zie je in een oogopslag welke kenmerken betrekking hebben op het betreffende recept
Yotam Ottolenghi wist met bestsellers als Plenty en Jeruzalem thuiskoks wereldwijd tot het gebruik van granaatappelpitten, sumak en za’atar te verleiden. Vorig jaar verscheen van zijn hand het succesvolle Sweet met tal van heerlijk zoete recepten. Hij is eigenaar en naamgever van verschillende restaurants en delicatessenzaken in Londen.
Ottlenghi is nooit simpel, haha! (maar wel lekker)
Beste kok van dit moment!
Yotam is de top!
Was altijd meer van de stevige hollandse kost, maar gelukkig ben ik paar jaar geleden oergestapt naar dit soort keukens. is een wereld voor me open ggaan , ook mijn kinderen en mijn moeder prikken nu blij een vorkje mee met arabisch en isralische eten
Die bestel ik meteen vandaag
Ziet er goed uit !
Kijk, dat is een mooie ontwikkeling
Oeh, ziet er goed uit!!
Subliem!
Oef, en ik was net begonnen met lijnen… Bladerde het boek net door, zag toch wel erg veel recepten die heeeeeeeel lekker zijn maar ook met heeeeeeeeel veel calorien. Wat zegt Ottolengi daar zelf ook alweer altijd over? Dat het mag of zo, dat je af en toe moet zondigen en dan ook meteen iets heel lekkers eten, dat dat beter is dan allerlei snacks en rommel als tussendoortjes te eten toch?
Onder andere dit: “If something is taken out of a food product, the calories have to be replaced with something else. In the case of “fat-free” products, that’s often lots of sugar and other carbs, which are undeniably the cause of some major health-related problems.”
Lees meer
Thanks for bringing this book to my attention, Martin! Have been living back and forth in between countries and discovered Ottolenghi in one of his restaurants in London. Will pick up a copy of the book this week. Musthave.
bij ons op de koksopleiding word ook gewoon gekookt uit ottolengi, hehehe, je hebt het niet van mij he, maar dat je het weet…
Ziet er heel goed uit! Mag ik een keer bij je komen eten:-)?