Ottolenghi blijft verrassen en de tong strelen met Plenty en Plenty More
17
Plenty
Plenty is een feest van smaken, kleuren en texturen. De succesvolle Londense traiteur en restaurateur Yotam Ottolenghi verzamelde in dit boek 120 originele gerechten, die stuk voor stuk bewijzen dat je voor een heerlijk gerecht meer dan genoeg hebt aan groenten, peulvruchten, granen en paddestoelen.
Recensie:
Zoals ik zelf ooit schreef na mijn blogger-reis naar Israël:
De Israëlische keuken is ongekend rijk aan verschillende smaken als gevolg van eeuwenlange beïnvloeding door oost en west. Vooral vanuit het oosten en zuiden zijn buitengewoon veel kruiden en specerijen aangevoerd met handelskaravanen naar het westen. De Phoeniciërs, Grieken, Romeinen, Arabieren en ook verder weg gelegen culturen brachten de meest uiteenlopende smaken naar de regio.
In Plenty trof ik een feest der herkenning. Wát een fantastisch kookboek. Persoonlijk ben ik, net als Yotam Ottolenghi, geen vegetariër. Ik eet eigenlijk alles, maar weiger me verder aan gebruiken te houden, want mijn leefregels op eetgebied zijn simpel: eet waar je zin in hebt. Dat uit zich bij mij in een zo groot mogelijke variatie en in een enorme hang naar spannende nieuwe dingen uitproberen. De keuken van deze regio brengt mij daar een heel eind in, verder eigenlijk dan welke keuken ook. Plenty heeft op dat gebied veel te bieden.
Omdat Ottolenghi voor zijn columns in The Guardian de concessie gedaan heeft vlees en vis achterwege te laten, is het een vegetarisch kookboek geworden. Voor mij is dit geen enkel probleem. Ik zou zonder problemen vegetariër kunnen zijn, ware het niet dat dat mij zou beperken in het ontdekken wat een mens allemaal kan eten. Andersom zou ik het veel moeilijker vinden om carnivoor te zijn. Er zijn zoveel groenten die op zoveel manier lekker te bereiden zijn, dat het zonde is om dat te missen. Omnivoor by choice dus. And that’s where Plenty comes in… GE-WEL-DIG wat een luxe aan ingrediënten qua groenten, specerijen en kruiden! Ik heb er zoveel uit gekookt de afgelopen tijd dat mijn kinderen me vertwijfeld afvragen of ze ooit nog pannenkoeken en spaghetti bolognese krijgen 😀
Super aanrader!
*****
Plenty More
Recensie:
En dan, alsof Plenty nog niet genoeg was, is er ook nog eens Plenty More! Ottolenghi zegt zelf dat hij, aangezien hij nogal veel verschillende ingrediënten gebruikt, toen hij Plenty More maakte, een heleboel kruiden en specerijen uit Plenty naar de achterkant van zijn kast moest verplaatsen om plaats te maken voor nieuwe. Dit geeft enerzijds aan hoeveel mogelijkheden er zijn met de Israëlisch-Arabische keuken, en anderzijds hoe leuk je het leven kan maken met alleen maar vegetarische gerechten.
Of, als je er langer over nadenkt, zou het een marketing-praatje zijn? Om duidelijk te maken dat Plenty More toch wel degenlijk genoeg verschilt van Plenty? Ik denk het niet, ik geloof in Yotam Ottolenghi en zijn passie voor groenten en het bedenken – en soms jatten opnieuw uitvinden van andermans wiel – (niets mis mee want van alle tijden in alle creatieve beroepen) van nieuwe combinaties.
Ook Plenty More is zeer de moeite waard. Mijn kinderen zijn inmiddels bijkans tot wanhoop gedreven. Want niet zulke groenten-eters. Voor mij is Plenty More dan ook de tweede trap uit de tweetrapsraket om mijn kroost definitief te lanceren richting groente-universum. Je kunt immers niet je hele leven frietjes en knakworst blijven eten…
Nog even de synopsis van Plenty More en je weet alles wat je moet weten. Namelijk dat je snel naar de winkel moet rennen om beide boeken in huis te halen. Of gewoon bij bol bestellen, vanaf je luie pizzar%*t. 😉
Bol-links: Plenty & Plenty More
Synopsis:
Met Plenty More schotelt Yotam Ottolenghi ons 120 nieuwe, inspirerende vegetarische gerechten voor om bij te watertanden. De opvolger van de immens populaire bestseller Plenty is weer een feest van intense smaken, verrassende kruiden en verse ingrediënten.
De gerechten zijn gerangschikt naar bereidingsmethode, van gebakken en gegrild tot rauw en samen met de kleurrijke foto’s en spannende combinaties maakt dat Plenty More tot een onmisbaar boek voor in elke (vegetarische) keuken!
Onder een van de commenters verloot ik overigens een exemplaar van Plenty More, dus laat je niet onbetuigd!
Super aanrader!
Heel gaaf! Nog nooit van Otolengi gehoord, maar de foto’s en beschrijving spreken me zeer aan. Bedankt!
Plenty heb ik al, Plenty More nog niet. Ziet er goed uit, ga hem meteen halen
goede adviezen, Maarten . Deze kok heb ik ooit over gelezen in nrc handelsblad, ik wist niet dat er ook kookboeken van waren . Heel leuK!
Kan het aanbevelen. Ik heb Jeruzalem van Yotam Ottolengi en dat is een heel tof kookboek!!
Op mijn verlanglijst gezet!
Zijn de gerechten ook kosher?
Daniel, ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat alle gerechten qua combinaties kosher zijn. Dat zou je zelf moeten bekijken in de winkel. Of je ingrediënten kosher zijn, hangt natuurlijk van jezelf af, maar in dit geval zit je al snel goed, omdat het vegetarisch is en het dus meer om de combinaties gaat.
Thanks
Goede tips, ik koop deze voor mijn vriendin, kan ze lekker voor me koken, hahahaha
Ben vegetariër en was al een tijdje op zoek naar boeken die me arabisch leerde koken. Of israelisch, dat ook, thx XXX
Cool!
Gave boeken, Plenty more zou ik ook wel willen
wil ik!
COOL!!!! water in me mond!
Informatief, dank!
Hij kookt veel met aubergine, las ik. Say no more, please take my money 🙂
Lovely books and great read (yes, I read Dutch, don’t speak it though) . Thanks, Marteen!