Nederlandse chefs geven Lessen in Lekkers
13Je hebt kookboeken en je hebt kijkboeken. Ikzelf – een groot kookliefhebber – ben iemand die niet graag recepten tot op de letter nadoet, omdat ik enerzijds te eigenwijs ben en anderzijds te creatief. Het helpt mij te ontspannen als ik lekker in de keuken kan klooien met eten. En dat werkt niet als ik juist gespannen raak doordat ik niet mag afwijken van een recept. Recepten werken voor mij eerder als inspiratie. Dus voor mij zijn kookboeken ook kijkboeken.
Soms blader ik er wel vijf door voordat ik beslis wat ik ga koken. Soms blader ik er nul door. In beide gevallen sijpelt er inspiratie door uit recepten die ik eerder gezien heb of gerechten die ik ergens gegeten heb. Dat wil overigens niet zeggen dat ik nooit kook met een kookboek op het aanrecht en dat kookboeken mijn keuken niet in mogen maar slechts in de leeshoek horen. Nee, als je recepten maakt die je nooit eerder gemaakt hebt, of waarvan de dosering en kooktijden erg cruciaal zijn, is een kookboek superhandig.
Echter is het zo dat sommige boeken bol staan van de prachtige foto’s maar als je ze doorbladert je bij geen enkel recept denkt: “Goh, dat ga ik nou eens even maken!”. Dat zijn dus de zogenaamde kijkboeken. Voor mij was dé grote vraag of Lessen in Lekkers in de categorie ‘kookboeken’ of de categorie ‘kijkboeken’ zou vallen.
In eerste instantie leek het me een kijkboek, vanwege het feit dat het is samengesteld met recepten van topchefs (die maken vaak geen dagelijkse kost) en tevens omdat de fotografie schitterend is. Zo schitterend dat je van sommige foto’s het liefst een groot formaat zou willen bestellen, voor aan de muur in de keuken en huiskamer. Kunst.
Toch is Lessen in Lekkers een boek met heel veel goede tips en ook prima maakbare recepten. Eerlijk is eerlijk, het is geen Jamie Oliver, maar iets minder toegankelijk. Voor wie is dit boek dan geschikt? Voor iedereen die gek is op gastronomie. En die eens iets nieuws en anders wil leren koken. Als je iets meer je best doet, heb je met Lessen in Lekkers al gauw hetzelfde resultaat als met een aantal kookworkshops. Maar dan wel voor een stuk lagere prijs.
Hieronder heb ik de officiële informatie van het boek gezet. Lees mee en laat me onderaan dit artikel weten wat jij ervan vindt.
Een selectie van de beste kooklessen en de leukste interviews
Ruim twee jaar lang gaf een bont gezelschap leermeesters wekelijks kooklessen in de Volkskrant. Allemaal zorgvuldig uitgekozen vakmensen met een uitgesproken karakter, een goed verhaal en een bijzondere specialiteit. Ieder voor zich een topper in zijn of haar vak. Dat leidde tot een uiteenlopende reeks originele recepten. Van groenten centraal stellen tot koken met organen, afval of wild. Van de moderne Surinaamse keuken tot Dutch Cuisine en Spaanse tapas tot hippe cocktails.
Een selectie van de beste afleveringen uit Lessen in lekkers is nu gebundeld. Dertien interviews en negentig recepten, even eigenzinnig als schitterend in beeld gebracht door fotograaf Rein Janssen die van eten fotograferen een kunst heeft gemaakt. Met bijdragen van o.a. Niven Kunz, Jonathan Karpathios, Dick Soek, Cees Holtkamp en Ramon Beuk.
Auteur |
Mac van Dinther en Rein Janssen |
Formaat |
22,5 x 29 cm |
Omvang |
240 pag. |
Illustraties |
kleurenfoto’s en -illustraties |
Uitvoering |
paperback met flappen |
Prijs |
€ 29,95 |
ISBN |
9789059567030 |
NUR |
440 |
Uitgever |
Fontaine Uitgevers |
Koken met afval spreekt mij wel aan… 🙂
Vroeger maakte me vader in Amsterdam altijd koekjes van Holtkamp. Ik denk dat hij het recept een keer had gekregen van hem. Ben wel benieuwd welke koekjes hier in staan
Kijken of het recept van jouw vader en Holtkamp er ook in staat, zou grappig zijn inderdaad
Vet boek hoor!!
Ja, dat vond ik ook
mooie foto’s, staan er veel in?
Heel veel foto’s!!
Als het maar toegangklelijk is vind ik het goed, anders ga ik het niet gebruiken
Zoals ik al schreef, is het toegankelijker dan het me op het eerste oog leek
Staan er ook goede visgerechten in?
Zeker!
Wat kost ie?
29,95 euro