Keukendagboek 2 – kostelijk nieuw kookboek van Nigel Slater
12Het is verleidelijk om elke Engelse kok te vergelijken met Jamie Oliver. De media doet dat vaak, ik echter niet. Maar om eens en voor altijd duidelijk te maken wat (in mijn ogen) het grootste verschil is, leg ik hieronder mijn mening aan je voor.
Feel free to disagree, maar in mijn ogen is Jamie Oliver geen kok, maar een entertainer die erg van eten houdt. Een foodie. Een liefhebber. Die op geheel eigen wijze fun legt in het koken en zich niet aan regels en conventies houdt, maar gewoon doet waar ie zin in heeft. En dat leidt er toe dat veel mensen plezier krijgen in koken. Dus dat is heel knap. En Jamie’s enthousiasme is niet alleen gebonden aan zijn eigen creaties, nee, zo noemde Jamie Nigel Slater ooit ‘bloody genius’…
Veel bekende koks nemen het koken en zichzelf wel erg serieus. Zo schijn je als kok een hufter tegen je personeel te moeten zijn, anders begrijpen mensen niet dat je een onbegrepen genie bent dat door niemand te begrijpen valt waardoor je steevast tegen een muur van onbegrip oploopt… Eh?? Je begrijpt me niet?? Grrr!
Nigel Slater kookt ook al van kinds af aan, maar is juist een degelijke kok. Hij maakt eten zoals je oma dat maakte. Dat klinkt oubollig, maar dat is het niet. Hij doet dat namelijk omdat hij ervan overtuigd is dat een paar generaties geleden er niet zo moeilijk gedaan werd met en over eten. Niks geen geklooi met pakjes maar ook geen gejank over suiker of extreem gezond eten.
Nee, gewoon maken wat lekker is en niet streven naar indrukwekkende presentaties om mensen voor je in te nemen. Comfort food! Koken waar je trek in hebt met eerlijke (en dus vanzelf gezondere) ingrediënten. Op die manier wordt bij mij thuis ook veel gekookt, vooral als ik voor groepen kook. Of voor mijn gezin. Ik varieer wel met de ingrediënten omdat ik enerzijds dingen uit wil proberen en anderzijds extra voedingswaarde wil toevoegen als ik bijvoorbeeld veel sport, maar Nigel Slater’s kookstijl past wel bij mij. Zei ik al: Comfort food?
En ook bij de gemiddelde Nederlander. Denk ik. Als die tenminste weet wat ie wil. Terug naar eten wat met plezier bereid is, lekker smaakt maar niet te veel poespas met zich meebrengt. Comfort food als motivator om zelfs ‘s nachts je bed voor uit te komen. Ook in Keukendagboek 2 gaat Nigel Slater op die voet verder en kun je je verlekkeren aan prima recepten voor iedere dag.
Synopsis
In ‘Keukendagboek II‘ nodigt Nigel Slater je elke dag uit in zijn eigen keuken. Verhalen en toegankelijke recepten wisselen elkaar af en het boek leest zo als een echt dagboek. Maar het staat ook bomvol eetinspiratie: van basics als het bakken van een biefstuk tot eend met gember en citrusvruchten, van passievruchtencrème tot geroosterde wortels.
Wie zich ooit heeft verwonderd over hoe mooi koken kan zijn, zal zich volledig thuis voelen bij Nigel Slater. Zijn rechttoe-rechtaan manier van koken maakt dit boek tot een echte keukenbijbel.
Nigel Slater groeide op in Wolverhampton, kookt al vanaf zijn tiende en werkte vanaf zijn zestiende in restaurants. Hij belandde uiteindelijk in Londen, waar hij sinds 1993 voor The Observer schrijft over alles wat met eten te maken heeft. Daarnaast schrijft hij kookboeken en presenteert hij succesvolle kookprogramma’s voor de BBC. Nigel Slater won talloze prijzen voor zijn werk en heeft in de loop der jaren een enorme schare trouwe fans verzameld.
Hmmm, nog nooit van deze kok gehoord
Niet?? Man, die is super bekend, loopt al zeker 20 jaar mee!!
Man…?? Thalia is een zij hoor 😉
Hahaha, die panda!! 😀
Geniaal
Nice
Ik heb deel 1, gebruik ik regelmatig
Deel 2 ga ik ook kopen!
Ik ook, dit klinkt goed
Veel plezier ermee, laat je weten wat je ervan vindt?
Meteen besteld
“Geen gejank over suiker..” 😉