Jopen Bier voor beginners
5Op dit blog las je al eerder over Jopen. Niet geheel toevallig, want het is speciaalbier uit Haarlem, mijn regio, dat ook nog eens bezig is de wereld te veroveren. Dat trekt de aandacht en als het dan ook nog eens heel lekker bier is, is de onderwerpkeuze snel verklaard.
Ons testpanel proefde verschillende bieren van Jopen en vergeleek ze.
Een keuze maken uit het steeds maar groeiende assortiment van Jopen, is niet eenvoudig, want elk biertje heeft zijn eigen karakter en vooral ook voorkeur qua bij welk voedsel ze het beste past. Dus ga je voor de optimale bier-spijs-combinatie, maak dan een bewuste keuze. Zo niet, kies dan vooral waar je trek in hebt.
Op de site van Jopen staan alle bieren en staat per soort uitgelegd wat de specifieke smaakkenmerken zijn.
Om je toch een beetje te helpen met het ontdekken van het assortiment, maak ik je in dit artikel alvast een beetje wegwijs.
In de eerste plaats is er een vast assortiment aan bieren, aangevuld met seizoensbieren en een aantal specials. De bieren in het vaste assortiment zijn (op moment van schrijven): Hoppenbier, Gerstebier, Koyt, Ongelovige Thomas, Mooie Nel IPA, Malle Babbe, Jacobus RPA, Extra Stout, Adriaan Wit en Trinitas Tripel. De seizoensbieren zijn Lentebier, 4-granen Bok en Johannieter.
Qua specials kun je het beste op de site kijken, want dit zijn er heel veel.
De bieren van Jopen smaken wezenlijk anders dan hun evenknieën in pils- en bierland. De bieren die het meest op pils lijken, zijn Hoppenbier en Gerstebier. Omdat de bieren van Jopen bovengistende bieren zijn, hebben ze een veel karaktervollere smaak dan de bekende pilsjes van de grote biermerken zoals Heineken. Hoewel Heineken juist haar opmars ooit inzette door ondergistend bier tot een succes te maken, wordt het principe Heerlijk, Helder (in de 19e eeuw een noviteit uit Beieren) door een afnemend aantal bierliefhebbers onderschreven.
Mensen willen op alle gebieden (voedsel en dranken) meer variatie, meer authenticiteit en meer karaktervolle smaken. Bij bier uit zich dat in de groeiende populariteit van lokale brouwerijen die vaak volgens ambachtelijke recepten en bereidingen speciaalbieren maken. Niet iedereen houdt van deze smaken echter. De gemiddelde ‘massaconsument’ kijkt toch in eerste instantie naar prijs en zoekt een pilsje dat laagdrempelig is, liefst zoetig en lekker wegtikt. Een bier zonder smaak eigenlijk. Een bier dat je vooral niet moet gaan proeven, maar wel lekker de dorst lest.
Jopen bieren drink je juist om te proeven. De andere bieren vallen in categorieën als IPA (India Pale Ale), RPA (Rye Pale Ale), witbier, stout, tripel en nog specialer: kruidenbieren, bokbieren en meer.
Nogmaals, lees vooral de beschrijving en kijk waar je in de stemming bent. Een hele goede manier om kennis te maken met de verschillende bieren van Jopen, is om naar de Jopenkerk te gaan of naar het nieuwe proeflokaal in de Waarderpolder. Zie onder voor de plek.
Vraag hier om een aantal verschillende te proeven, je kunt zelfs meedoen met proeverijen, maar je kunt ook biertjes bestellen en om een toelichting vragen. Aanrader en absoluut een belevenis!
Ok, tot zover de Jopen 101-cursus, dan nu tijd om zelf te proeven!
Wij proefden onderstaande bieren:
Om met het Hoppenbier te beginnen, dit beviel ons uitstekend! Ikzelf kende het al langer. Het is een goede combinatie van een lekker fris biertje, goede dorstlesser ook en een speciaalbiertje. Bierliefhebbers die een pilsje willen maar ook karakterbier, vinden die een fijne combi. Voor de smaak, kun je het beste de beschrijving van Jopen lezen.
De Malle Babbe is een oude bekende, die hadden we ook op de vorige proeverij. Veel te weinig toen, want dit bier viel zó in de smaak dat hij op was voordat sommigen de kans gehad hadden om hem te proeven. Het doet denken aan een Duitse Weizen met een kenmerkend banaan-smaakje. Hoewel dit heel vies klinkt, is het iets wat juist heel goed past en wat je zelfs mist als je andere Weizen-bieren drinkt. Malle Babbe is echt een topper! Smaakbeschrijving van Jopen zelf vind je hier.
Adriaan Wit is ook al een hardloper. Dit witbier met extra kruidensmaakje drinkt makkelijk door, lest de dorst en past goed bij mooi weer, maar is op voor je het weet. Op alle gelegenheden waar ik tot nu toe ben geweest waar flessen Jopen stonden, was de Adriaan steevast als eerste op. Check hier de smaakdetails volgens Jopen zelf.
De Mooie Nel IPA is een bier dat mij persoonlijk zeer aanspreekt. Ik ben een geschiedenisfreak, en de geschiedenis van het type IPA-bier is schitterend. Via Amerika is dit type bier ook in Europa nu weer razendsnel populair aan het worden. Dankzij de wat bittere smaak en de fruitigheid van de Amerikaanse hop, is het een superspannende combinatie die echter niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Je moet er van houden. Met de nadruk op moet, want sommige dingen moet je eenmaal leren waarderen. Omdat dat ze de moeite waard zijn. Mooie Nel IPA is daar dus één van. Lees hier het mooie verhaal van dit bier.
Dan de Trinitas Tripel. Ook al eerder geproefd door ons panel maar teruggevraagd wegens groot enthousiasme. Kort samengevat: een goede tripel die moeiteloos de strijd aankan met Belgische tripels. Een soort Duvel, maar dan net iets spannender en afwisselender qua smaak. Proberen!! Check de Trinitas-pagina op de site van Jopen hier.
Check de foto’s die we zelf maakten hier.
Nou, met die laatste woorden en foto’s nemen we afscheid. Ik wens iedereen een fijne zomer en veel bierplezier!
mmmmmmmmmmmmmm! Met dit weer is dit echt helemaal een aanrader, kom maar door met die bieron!
mijn favoriet is toch de ongelovig thomas
Vnd ze wel wat bitter eigenlijk, doe mij toch maar heineken 🙂
ik ga nú naar de jopenkerk, ik zag het adres niet staan, maar ik google het wel
Jopen Beers are beyond lekker! As an American expat, I have tried several, but I read in this article that a lot more is up for discovery!