Jeruzalem is de ultieme samensmelting van geuren, kleuren en smaken
14Een feest in je mond. Ieder gerecht uit het geslaagde kookboek van Ottolenghi doet denken aan een feestmaal terwijl het soms een heel simpel gerecht is. Waarom dit is? Ik denk omdat veel van de gerechten hun wortels elders in de wereld vinden en vaak al vele generaties lang gemaakt worden. Ze zitten in onze genen, in onze collectieve memorie, al is het voor sommigen in hun onderbewuste.
Iedereen die ooit in Jeruzalem geweest is, zal beamen dat de stad hem of haar op een bepaalde manier geraakt heeft. Qua religie, historie, klimaat, natuur, architectuur, mensen, markten, bezienswaardigheden, muziek en eten is de stad van de buitencategorie. En eten kun je er tot je erbij neervalt. Bij mensen thuis zul je merken hoe gastvrij de Jeruzalemmer is, of het nou een Jood, Christen of Moslim is. Maar ook in restaurants krijg je veel en gevarieerd te eten.
De hummus-barretjes die allemaal met elkaar lijken te wedijveren om wie de beste hummus maakt, zijn vaak qua ambiance niet helemaal wat wij gewend zijn, maar qua eten alles wat je zoekt. Eenvoudig maar daardoor juist zo puur en vers en goed. De restaurants met hun mix van exotische invloeden uit de hele wereld vervelen nooit.
Ottolenghi en Tamimi slagen er goed in om dit gevoel over te brengen in hun epische kookboek Jeruzalem. De twee leggen ook uit dat ze ondanks dat Jeruzalem een verdeelde stad is, denken dat voedsel bij uitstek een manier is om de mensen daar te verenigen. Zonder claims wie welk gerecht bedacht heeft, want dat is ten eerste nooit hard te maken en ten tweede heeft het ook geen zin, omdat het vaak op meerdere plaatsen tegelijk in verschillende varianten en invloeden ontstaan is.
Zoals we gewend zijn van Ottolenghi vraagt de gevarieerdheid aan smaken en geuren om een uitgebreide voorraadkast, maar wat is nou leuker dan winkeltjes afgaan en rondsnuffelen naar de laatste dingen die je nog niet hebt voor een gerecht? Ik kon alles wel vinden, alleen amba (voor de Sabih) was lastig op te sporen. Om je de moeite te besparen, het is me gelukt. Mouwes in Buitenveldert verkoopt deze hartige koshere mango-chutney.
Geuren en smaken volop dus. En kleuren. Ja, kleuren! Je gasten zullen aangenaam verrast zijn met alles wat je op tafel tovert.
Jeruzalem heeft zoveel te bieden op culinair gebied dat je het gevaar loopt om een ommezwaai te maken en elke dag de gerechten uit dit boek te maken. Of dat erg is? Koop het boek en probeer het zelf uit!
Aanrader? Ja!
Cijfer? 9,5
Ah, klinkt goed
Excellent!
Een geweldig boek met lekkere recepten.
Alles van Otlolenghi is lekker, voedzaam en vol met groente!
Inspirerend!
Als je je culinair wil laten uitdagen, kun je je helemaal laten gaan met dit soort gerechten, ik ben fan
!!חומוס, סלט, פלאפל… זה טוב אוד
!!כן, גבר! תודה רבה
Wat voor taal is dat?
עברית (= Ivriet = Hebreeuws) 🙂
Ah, ik snap het! Israël, Ottolenghi, Jeruzalem, Ivriet, Hebreeuws, Joods, ha! Mazal Tov!
Mazal tov (מזל טוב) betekent gefeliciteerd! Kijk, je spreekt ook al Hebreeuws. Goed hoor! 😉
סבבה אחי
Klinkt wel als echt iets voor kookliefhebbers. Mmmmmm 🙂 🙂 🙂