Hoe maak je een goede Shakshuka?
14In de eerste plaats? What the hell is Shakshuka? Nou, dat is simpel: een waanzinnig lekker (ontbijt-)gerecht van eieren gebakken in geurige tomatensaus, dat ook prima als lunch of als dinergerecht te eten is.
De eieren worden gepocheerd in een zacht en kruidig rood bed van tomaten- (en welke groenten je maar wil) saus en zijn, als je het goed doet, nog heerlijk zacht. Bij mijn versie loopt het eigeel na het opscheppen over je bord en kun je er pitabrood indopen.
Het recept? Heel eenvoudig! Bak een gehakt uitje met een paar gehakte knoflooktenen (naar smaak) in olijfolie. Voeg er een theelepel gemalen komijn en twee gehakte rode paprika’s aan toe en roer. In de foto’s zie je groene paprika, dat kwam omdat mijn rode paprika niet goed meer was en ik geen tijd meer had om naar de winkel te gaan. Na een paar minuten voeg je harissa (Tunesische rodepeperpasta) aan toe, de hoeveelheid ook naar smaak. Als mijn kinderen mee-eten, doe ik de harissa pas op mijn bord eroverheen, maar het is het lekkerst als hij mee is gebakken. Als ik alleen eet, doe ik wel twee fikse eetlepels harissa erbij in de pan.
Daarna voeg ik twee eetlepels tomatenpuree toe en een beker snoeptomaatjes. Als je snel wil zijn, voeg je twee blikken gehakte tomaatjes eraan toe en heb je meteen een saus. Als je gezonder wilt gaan, voeg je er nog twee of drie bekers snoeptomaatjes aan toe. Laat dit een kwartier stoven en druk de tomaatjes plat met je roerspaan.
Als je een wat dikkere saus hebt, maak je acht kuiltjes met een lepel en breek je in elk kuiltje een ei. Sommige mensen doen vier hele eieren en vier eidooiers, ik vind het zonde om de eiwitten niet te gebruiken, zeker als ik veel sport. Laat de pan 8 minuutjes op een laag vuurtje sudderen totdat de eieren nog zacht zijn maar de eiwitten wel gestold zijn.
Zet de pan op tafel, bestrooi royaal met gehakte platte peterselie en koriander en eventueel een witte kaas, bijvoorbeeld verkruimelde feta.
Sop er een Israëlisch, Turks, Marokkaans, Libanees of ander brood in. Ik maakte Farinata (een soort dikke pannenkoek van kikkererwtenmeel uit de oven met peper en zout en gehakte rozemarijn, zie foto) erbij, omdat mijn kinderen daar erg van houden en dat goed combineert met Shakshuka.
Op Buzzfeed kun je maar liefst 26 redenen waarom Shakshuka het meest perfecte eten is lezen. Een paar van de redenen:
- Het is een combinatie van eieren, tomaten, paprika en pittige specerijen. Dat gaat er altijd in, zelfs bij het ontbijt!
- Het is erg gemakkelijk te maken
- Het is met van alles te combineren
- Je kunt er allerlei verse groenten aan toevoegen, zo gooi ik er altijd een beker snoeptomaatjes bij
- Het past in een sportdieet
Belangrijk is wel om een goede pan te hebben. Waarom? Nou, eentje die de warmte goed verdeelt en die bovendien niet snel aanbakt. Een lange zoektocht naar de ideale Shakshuka-pan deed mij uitkomen bij een pas verschenen, nieuw product van Le Creuset, de sauteuse provencale. Niet alleen bleek deze pan bij herhaalde pogingen een goede Shakshuka te maken de ideale compagnon in de keuken, maar ook heeft de pan genoeg inhoud (waardoor je niet te snel overkookt en/of een grote portie kunt maken) en kent hij een fraaie esthetiek, wat meegenomen is, want – aangezien de pan op tafel terecht komt – het oog wil ook wat.
Je kunt Shakshuka ook maken in een apart pannetje of schaaltje per persoon, maar persoonlijk vind ik dit meer iets voor in restaurants en niet handig noch gezellig voor thuis. Schep toch vooral met zijn allen op uit dezelfde pan! In het Midden-Oosten eten ze ook uit dezelfde pan en scheppen ze met brood het eten eruit.
MMMMMMMMMMMMMMMM!!!!!!
OMG, lekker!
Interessant, waar kan je die pan kopen?
Online, en bij keukenwinkels!
Mooie foto’s!
Ottolenghi!!
Die creuset-pan heeft ook deksel toch? Moet die er niet op tijdens het koken?
Ja, maar voor dit gerecht heb ik het deksel niet gebruikt.
Lijkt ook op huevos rancheros
Ga ik maken ! Thanks voor de tip ..
Grtjs Chima! XOXO
Ziet er niet heel moeilijk uit
Mijn opa maakte dit altijd voor me
Ik heb dit in Israël en New York gegeten, top-gerecht!!
En kosher