Friese Gemberkoek – terug naar mijn roots
0Over erfenissen zijn de mooiste en meest fantastische verhalen geschreven. De oud-tante waarvan je niet eens wist dat je die had en die overleden blijkt te zijn, heeft je 2 miljoen nagelaten. Of een landhuis. Dat soort fabels.
Maar in mijn geval, heb ik toch iets onverwachts geërfd. Toen mijn opa en oma overleden waren, mocht ik door de inboedel gaan om te kijken wat ik wilde uitkiezen. Hier zat ik eerlijk gezegd niet zo op te wachten, ik had liever mijn opa en oma terug. Uiteindelijk liep ik toch maar een rondje en zag niets van mijn gading. Ik wilde simpelweg niets. Toen iedereen klaar was, bleef er een sigarenkistje achter. In dat kistje zat een stapeltje schriftjes met recepten. Recepten van mijn betovergrootvader. Hij was banketbakker in Makkum, Friesland en heette Bakker van zijn achternaam.
Zoals jullie weten, ben ik zelf een gepassioneerd hobbykok. Ik heb nooit de ambitie gehad om een restaurant of bakkerij te beginnen, ondanks herhaalde verzoeken hiertoe vanuit mijn kennissenkring. Wel zat ik als kind al op de kook- en bakclub. Je zou kunnen zeggen dat ik niet alleen de recepten erfde, maar al eerder via de bloedlijn een bepaalde aanleg en interesse voor bakken doorkreeg van mijn voorouders. En sinds jaren bak ik met veel passie broden in allerlei vormen en soorten en maten. Een van mijn geheimen onthulde ik hier al eens eerder: brood bakken in een Le Creuset-pan.
Dit merk is toch al mijn favoriete kookmerk, maar onlangs kwam mij ter ore dat ze met een nieuwe bakkerslijn startten. Dit kon geen toeval zijn. Tijd om mijn erfenis eens nader te beschouwen. Het combineren van mijn erfelijke bak-aanleg met de traditionele bakkerijrecepten van betoveropa Bakker en de Franse kwaliteits-erfgoed producten van Le Creuset. Mooie ingrediënten voor een goed baksel.
Het eerste recept wat ik wilde uitproberen, was de Friese gemberkoek. Dit is een product wat in mijn familie altijd wel een bepaalde status heeft gehad. Bij mijn opa en oma kreeg ik dit ook altijd. Het enige nadeel was dat het recept moeilijk leesbaar bleek, zowel qua (overigens keurig en sierlijk, maar niet meer van deze tijd) handschrift als qua staat van het receptenboekje, dat uit 1843 stamde. Daarbij stonden er alleen ingrediënten in het boekje, maar geen recept. Deze moeilijkheden kostten wat tijd, maar uiteindelijk lukte het me om wat bestaande recepten in kookboeken te combineren en met wat oefenen te komen tot een resultaat dat het beste paste bij hoe ik gewend was dat deze koek hoort te smaken.
Mooie gelegenheid ook om de nieuwe cakevorm van Le Creuset te testen. Nieuw product in hun assortiment en dus interessant voor mensen die van bakken houden. Eerste indruk: degelijk, zoals ik gewend ben van dit merk. Eindoordeel: goede warmtegeleiding waardoor de koek overal even gaar is geworden. Bovendien bakt hij niet aan en is hij makkelijk schoon te maken.
Al met al mocht het eindresultaat er zijn, een zeer smakelijke Friese Gemberkoek die nog lang vers zal blijven. Voor zover nodig, want inmiddels is hij al op!
Recept Gemberkoek
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 7 g bakpoeder
- 500 g bruine suiker
- 2 tl kaneelpoeder
- 2 tl nootmuskaatpoeder
- 125 gr stemgember
- 500 ml melk
Recept
Oven voorverwarmen op 170ºC. Roer bloem, bakpoeder, nootmuskaatpoeder en kaneelpoeder goed door elkaar. Breng de melk en de suiker aan de kook en giet de kokende massa voorzichtig en roerend bij het bloemmengsel. Roer goed door tot het goed gemengd is en er geen klontjes meer inzitten. Het was met dit cakeblik niet nodig om in te vetten noch om bakpapier te gebruiken, als je een oudere hebt, zou ik dit wel doen. Hak de stemgember in kleine stukjes. Verdeel deze stukjes over de bakvorm. Schep het beslag erin en bak in ongeveer 1 uur en 15 minuten af.