Focaccia met basilicumblaadjes en cherrytomaatjes
0Een eenvoudig gerecht en dito recept. Deze boerenfocaccia van het platteland van Italië (Foggia) is niet moeilijk te bereiden, maar dankzij de rijke, pure smaken van de ingrediënten is het eindresultaat wel degelijk indrukwekkend genoeg voor zowel het ook als de tong.
Hoe?
Meel, gist, suiker, zout, water door elkaar roeren tot een bal deeg. 10 minuten kneden op glad oppervlak. Leg in ingevette schaal (ik gebruikte die van Le Creuset, zie foto, want die bakt nooit aan) en laat afgedekt een uur rijzen. Daarna luchtbellen eruit drukken (of niet, als je van een structuur met gaten houdt, van mij mag het) en de gaten die je gemaakt hebt met je vingers tijdens het uitdrukken opvullen met basilicum-blaadjes. Leg op elk basilicumblaadjes een gehalveerd cherrytomaatje. Besprenkel met olijfolie, let op dat elk tomaatje olie krijgt. Daarna licht bestrooien met zout.
Nu nog een uur laten rijzen op een warme plaats. Vervolgens 20-25 minuten bakken in oven op 200 graden C. Laat de focaccia 10 minuten afkoelen in het blik en vervolgens verder op een rooster. In rechthoeken snijden en opdienen.
Wat?
350 gr bloem
1 tl suiker
1½ tl zout
1 tl gedroogde gist
210 ml lauw water
10-20 cherrytomaatjes
10-20 basilicumblaadjes
olijfolie
peper
Ter variatie: meng door het deeg een pakje pancettablokjes.