Cocktail-contest – welke is de lekkerste!?
11Bij een goed feest horen cocktails. Bij een mooie zomerdag: cocktails. Op vakantie: dito. Waar zijn cocktails eigenlijk niet lekker bij? Ehm, ja, nu begeef ik me op een glijdende schaal. Cocktails zijn heel smakelijk, maar je kan ze nou eenmaal niet onbeperkt drinken. Ontbijt weer niet, tenzij het een cocktail-ontbijt is. Hoe red ik me hier uit, hoe dek ik me nu in? Ah, ik weet het! Geniet, maar drink met mate… Overigens is de site van deze slogan offline, geen goed teken. 😉
Maar met cocktails is het altijd best lastig om enerzijds aan de juiste ingrediënten te komen en anderzijds een breed aanbod aan cocktails te hebben. Als je elke dag een andere cocktail wil drinken, kun je beter een kroeg beginnen, want voor je het weet, staat je hele huis vol met dranken.
Nee, de tip is met cocktails toch echt om een aantal goede basis-gedestilleerde dranken te hebben en hierop te variëren met verschillende toevoegingen. Maar welke moet je dan hebben en wat kun je daarmee?
Wij namen de proef op de som en testten een drietal cocktails gebaseerd op drie verschillende gedestilleerde dranken.
Brugal Añejo
Brugal is de naam en het merk van een rum uit de Dominicaanse Republiek, geproduceerd door Brugal & Co. Brugal en de andere Dominicaanse rums, Barceló en Bermúdez, staan gezamenlijk bekend als de drie B’s. Brugal heeft drie distilleerderijen, één in Puerto Plata en twee in San Pedro de Macorís.
De variant Añejo is een bruine rum gedistilleerd uit gegist melasse.
Het is een blend van rums die 3 tot 5 jaar gerijpt zijn in gebruikte whisky- en bourbon vaten.
De rum heeft een volle smaak die verzacht is door ten minste drie jaar in een vat gerijpt te hebben. Hij is puur heel lekker, maar combineert ook goed met bijna alle tropische vruchten.
(43% alcohol)
The Famous Grouse
The Famous Grouse is een bekend Schots whiskymerk. Het is het meest verkochte merk whisky in Schotland. Het wordt gemaakt door The Edrington Group, die ook andere merken whisky maakt. In 1860 begon William Gloag, de toenmalige eigenaar, met het distilleren van whisky. In 1896 werd het bedrijf overgenomen door zijn zoon Matthew. Die begon in 1897 met het brouwen van de whisky die we nu kennen als The Famous Grouse.
Kleur: Helder goud.
Aroma: Mild, licht turfachtig.
Smaak: Zacht en rond, moutige zoetheid, vanille, vers en gedroogd fruit met zachte kruiden en herkenbaar malt karakter.
Afdronk: Medium lang, zacht soepel met een herkenbaar malt karakter.
(40% alcohol)
Damrak Gin
Damrak Gin combineert maar liefst 17 botanische extracten en wordt vijf keer gedistilleerd voor optimale puurheid en een exquise smaak.
De kruiden en specerijen die gebruikt worden zijn onder andere jeneverbes, koriander, citroenschil, sinaasappelschil, anijs, kaneel en kamperfoelie, plus nog een paar botanische geheimen van de meester distillateur.
Damrak Gin heeft een uitzonderlijk zachte smaak met een vleugje sinaasappel en wordt dan ook alom gewaardeerd als gemakkelijke mixer. De VS en Nederland zijn de belangrijkste markten voor Damrak Gin.
(41,8% alcohol)
De gemaakte cocktails? Rum-seven up, whiskey-ginger ale, gin-tonic. De smaak? Geweldig!
Rum-Seven up
Fantastische smaakcombinatie. Zoet, zacht, fris en verveelt niet. De Brugal is los ook heerlijk trouwens.
Gin Tonic
Mooie gin tonic. Heel prettige gin die goed combineert met zowel de sinaasappel als de tonic.
Whiskey-Ginger Ale
Prachtig en gloedvol, lekker met de Ginger Ale en een schijfje limoen en ook hier waren de meningen unaniem positief over. Drie winnende cocktails dus in deze contest! Overigens kun je ook andere combinaties maken, voel je vrij om te experimenteren of andere recepten te zoeken op internet.
Klik hier om de foto’s te bekijken
Bronnen: Wikipedia, Mitra, Maxxium, Bols
Ik drink ze wél bij het ontbijt hoor! 😀
Zeker gin-tonic… ik ga er nu ook eentje maken. Eerst ff damrak gin scoren, want die klinkt goed. Dank voor de tips!!
Famous Grouse!! F-O-R T-H-E W-I-N!!
Goede recepten, Maarten, maar je zegt niets over de hoeveelheden. Hoe veel wan alles moet er nou in per cocktail?
Hoi Els, ik had ook geen recepten en ik raad je gewoon aan het naar smaak te doen. Zo moeilijk is het niet, het zijn geen ingewikkelde cocktails. Je kunt altijd wat meer van de drank toevoegen als hij niet sterk genoeg is of juist van de fris als hij te sterk is. En veel ijs!! Succes.
Wij gaan vanavond je tip voor de gin-tonic uitproberen . is dat goed? Maar niet met mate, want we gaan lekker feesten!!! 😉
Die Brugal ziet er egggggt mooi uit!! Kende ik nog niet, is die duur? Ik wil hem weleens priberen, waar haal je die?
Hi Jorginho, de Brugal kun je bij de meeste goede slijters vinden. Wat ie kost? Zal verschillen per slijter, maar de Gall & Gall verkoopt hem bijvoorbeeld voor €19,99, dus da’s niet duur! En hij is veel lekkerder dan bijvoorbeeld Bacardi.
https://www.gall.nl/shop/768456-brugal-anejo-70cl/
wij drinken ook altijd whisky gingerale, goede combi! En gintonic ook . alleen die brugal met seven up kende ik niet, lijkt me ook een hele lekkere
Erg leuk guys! Je kunt inderdaad zelf aftasten wat jouw perfecte verhoudingen zijn qua drank, frisdrank, garnering, maar in principe kan ik het volgende aanraden!:
– Vul een groot wijnglas tot net over de helft met ijsblokjes.
– Voeg 40ml van jouw favoriete drank toe.
– Vul het glas verder af met frisdrank, tot net onder de rand.
– Garneer met bijbehorende fruitsoort.
– Enjoy!
p.s. voor meer van dit soort ‘easy mix’ cocktails kan iedereen terecht op de website van The Flavour Selection http://www.theflavourselection.nl
@Marc thanks, goede aanvullende info!
Thanks Marc, inderdaad bruikbaar. Met dit weer ga ik er snel weer een drinken, morgen denk ik om het begin van het weekend te vieren 😀